Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

"Biet trădător de ţară şi de neam,
Ascultă ce mi-i dat să-ţi prohodesc,
Vom fi din nou, aşa precum eram
Se va-mplini destinul Românesc."

Adrian Păunescu

Bookmark and Share

vineri, 17 septembrie 2010

Tiganimea lor, Tiganimea noastra

See here the text in English 


Parcă am trăi o poveste supranaturală. O poveste în care hoardele de ţigani îşi scutură pălăriile soioase şi fustele - scuze, zecile de fuste - înzorzonate deasupra poporului Român, dând în bobi şi mai golind un portofel. Două. Zece. În România, mai pe Champs Elysees, mai pe la vreo biserică spaniolă.
Citesc cu mult interes comentariile naţionale şi internaţionale referitoare la problema asta. De parcă problema s-a născut azi şi se va rezolva azi. Oricum, atitudinea generală e de 99% împotriva comportamentului ţigănesc al ţiganilor. Sună a pleonasm, sigur, dar n-ai să vezi în blogul ăsta denumiri oficiale. Adică io-s Român, născut în România şi vorbesc limba pe care mi-a lăsat-o bunicul, străbunicul. Ei aşa le spuneau ţiganilor - ţigani. Şi-ai să râzi - se pare că, pe vremea strămoşilor mei, ţiganii habar n-aveau că s-ar putea numi rromi. Sau...alte titulaturi filosofice si firfizonice. Nu te miră, cum se schimbă lumea, cum se mai învârte, cum mai descoperim câte-o chestiune şi câte-un popor care, săracul, a fost atât de dezavantajat?
Păi, milă mi-e de tine, ţigane, da' milă mi-e şi de mine!
Acum, ţiganii trebuie integraţi.
Păi să vedem cum e treaba asta.
Că, se pare, nimeni nu vrea să-i integreze - nici chiar ei înşişi.


A horse pulled cart,  loaded with scrap metal ...
Francezii s-au săturat. Mie mi se pare normal, mânca-v-aş. Nu zic că România nu e o ţară civilizată - făcând abstracţie de manele, preşedinte, senat, partide, etcetcetc. Dar Franţa are totuşi o tradiţie în a fi civilizată. Acum, din orice parte a globului aş fi, cred că e aiurea să te duci pe lângă turnul Eiffel şi să te ciocneşti de câte-un ţigan puturos, cerşind. Adică, măcar dă-te mai încolo şi lasă-mă să respir, frăţică! Vrei să bei o cafea pe o terasă şi de undeva apare câte-o pirandă cu o turmă mică de puradei salutând tradiţional.Problema este însă că Românilor - că deh, ţiganii români sunt ai noştri - li se cere să-i integreze pe ţigani. Să-i integrăm? Unde? Cum? Să le construim nişte şatre în care să se dea huţa? Să le dăm cheile de la ogrăzi şi câte-un porc pe care să-l plimbe cu mândrie pe corso? Ce înseamnă integrarea asta, a ţiganilor?
Că apartamente li s-au dat. Au vândut tot ce s-a putut din ele, au ars pereţii şi-au urcat caii la etajul doi. Am lucrat în TV, am văzut asta, deci nu veniţi să-mi spuneţi că-s basme. Recent, viceprimarul Băii Mari avea în vedere încă o tură de donaţii de genul ăsta. Moron. Dar aşa e când vrei bani europeni ca să-i bagi în conturi personale, ce te interesează ce fac, de fapt, ţiganii?
N-a interesat pe nimeni ani, zeci de ani de zile de soarta lor.
Toată lumea i-a lăsat în pace, să-şi vadă de gunoaiele lor, de tabla lor, ăia care au fost mai descurcăreţi şi mai jmecheri au mai furat un cal, doi, ce-au putut, ăia de-au fost ŞI mai descurcăreţi fură portofele şi se ocupă cu lanţuri de prostituţie.
Păi şi acum, că ne mănâncă aşa de tare în fund de părerea Europei, acum vrem să-i integrăm?
Unu la mână, suntem probabil singura ţară din lume care linge-n cur pe toată lumea. Suntem în NATO dar nu-i supărăm pe ruşi, nu contează că le-am dat tezaurul şi nu l-am mai primit înapoi. Parcă am fi o naţie de trepăduşi, ne înclinăm cum bate vântul dar nici măcar din asta nu ştim să tragem foloase. Suntem primiţi în Europa, dar nu ţinem capul sus ca o naţie adevărată ce suntem - sau ar trebui să fim. Bulgarii iau atitudine - ba mai mult, au cerut Consiliului European să nu fie băgaţi în aceeaşi oală cu Românii. Adică? Unde e răspunsul diplomaţilor Români? Ce naiba de diplomaţie avem, care lasă o ţară întreagă să fie călcată în picioare?
Doi la mână, integrarea ţiganilor e o utopie. Şi nu numai Românii ştiu asta - ştie toată Europa.
Trei la mână. Nu contest că modalităţile ţiganilor de a face bani sunt...aşa cum sunt. Ale celor care fac bani, desigur. Dar dacă legea Românească nu ia atitudine în primă fază, ce ne aşteptăm? De ce ar cheltui francezii sau oricare alt popor ca să ţină ţiganii români în puşcăriile lor? I-au trimis acasa odată, au să-i mai trimită de zece ori. Nu e treaba lor să aibă grijă de Români, indiferent că sunt ţigani, unguri, sau valahi. E treaba României şi a guvernului Român şi ceea ce se întâmplă e o dovadă clară că guvernul nu-şi face treaba. Că nu există lege. Că nu există respect al legii (aia care există).
Aşadar, dacă vrem integrarea ţiganilor, trebuie să acceptăm integrarea şi respectarea unor legi. Legi care să fie aceleaşi pentru toată lumea. Uite de-aici pleacă treaba, zic io. Legea nu-i aceeaşi pentru Vântu sau pentru tata. Nu-i aceeaşi pentru mine sau pentru Băsescu. Nu-i aceeaşi pentru judecătorul de la Curtea Supremă sau pentru lelea Veta. Nu. Legea e diferită pentru fiecare în parte, depinde de cui i se aplică, ce putere are, câţi bani, câte testicule.
Integrăm prima dată RESPECTUL faţă de poporul Român, p'ormă discutăm şi de altfel de integrări. Că nu poţi construi o casă dacă începi cu acoperişul.