Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

"Biet trădător de ţară şi de neam,
Ascultă ce mi-i dat să-ţi prohodesc,
Vom fi din nou, aşa precum eram
Se va-mplini destinul Românesc."

Adrian Păunescu

Bookmark and Share

marți, 30 iunie 2009

ProTv - Ai comis-o. A cata oara?

Jurnalismul e o treaba serioasa. Ma refer la jurnalismul obiectiv, de informare, care trebuie sa fie cat se poate de documentat. Una dintre legile de baza ale jurnalismului spune sa nu publici o stire fara a avea o sursa secundara care sa confirme aceasta stire, daca se poate chiar o a treia sursa.

O lume intreaga deplange - mai mult sau mai putin - moartea lui Michael Jackson. Sute de website-uri ofera date contradictorii - se ridica deasupra doar cei care reusesc sa dea informatia la timp si bine informata. Cei care respecta cu adevarat legile scrise ale jurnalismului.

Primul website care a oferit stirea mortii marelui ex-star a fost
TMZ. TMZ e mai mult un website de "gossip", de scandal, in SUA. Jurnalistii de la TMZ afirma ca au dat sute de telefoane si au incercat sa aiba confirmarea clara a mortii lui Michael Jackson in cel mai scurt timp posibil. Daca telefonul 911 fusese dat imediat dupa amiaza, TMZ a aflat la mai putin de o ora dupa aceea, a verificat stirea si a fost in stare sa o publice la 14.44 - moartea starului fusese anuntata de catre spital la ora 14.26.

TMZ si CNN fac parte din acelasi trust de presa, practic informatia a fost primita probabil instantaneu in ambele parti. Care e diferenta dintre un website "de scandal" si un post serios de stiri? Daca, cum spuneam, TMZ a oferit stirea la 14.44, pe cand CNN a publicat stirea abia la 16.25, pentru ca nu reusisera sa o confirme.

In Romania, probabil ca primul website care a preluat stirea a fost ProTV. Bineinteles, ProTV e ceva mai bun decat CNN, pentru ca nu a verificat nimic. A preluat o stire, ca orice website de duzina, a "mirosit" senzatia si gata. Bravo lor. Doar ca, stimabililor, din cate tin eu minte, ProTV se pretinde un post national de INFORMATIE.

Sa lasam insa norocul ProTv-ului - acela ca stirea data de TMZ s-a dovedit a fi adevarata. La cateva zile, ProTV o comite. De data aceasta preluand o stire de pe website-ul "The Sun". The Sun" apare si ca o revista ce se vinde la toate tarabele.

"The Sun" e un tabloid caruia nu ii pasa foarte mult de legile jurnalismului. Ii pasa ca revista sa se vanda in numar cat mai mare. Revista e celebra pentru articole de scandal inventate. Cateva exemple:

"Freddie Starr mi-a mancat hamsterul" - un articol total scandalos si fals despre un actor celebru de comedie din anii '80."Adevarul" - o relatare despre dezastrul de pe stadionul Hillsborough, Sheffield, din 1989, prin care se afirma ca fanii FC Liverpool au atacat politistii in timp ce acestia incercau sa acorde primul-ajutor victimelor strivite de tribunele prabusite. Stirea a fost declarata falsa abia in 2004.Mai mult. In 1987, The Sun publica un articol afirmand ca
Elton John a avut relatii homosexuale cu tineri ce se prostituau. Apoi ca si-a operat cainii scotandu-le corzile vocale pentru ca il deranja latratul acestora.

Elton John s-a ofensat putin si, ca in orice tara in care exista notiunea de "calomnie" si expresia "justitie" a dat in judecata "The Sun". Nu a castigat decat 1 milion de lire sterline ca si despagubiri.

Acum, ca v-ati facut o idee cam ce fel de ziar e "The Sun", sa revenim la ProTV. ProTv
preia stirea tabloidului "The Sun" in care se povesteste despre asa-zisa autopsie a lui Michael Jackson.

Nu ma mira ca ProTV nu stie ce fel de publicatie si cata credibilitate are the Sun. Nu ma mira nici ca pseudo-jurnalistii de la ProTv au dat stirea fara sa o verifice si s-au gandit sa vina dupa o vreme cu un "update", cum ca TMZ infirma stirea data de "The Sun".

Pro Tv are o audienta in Romania de 82%. Daca asta e modalitatea in care stirile ajung pe prima pagina a website-ului Pro Tv si pe postul ProTV (exista si o stire video in cadrul aceluiasi articol) - fara sa fie verificate, ar trebui sa isi schimbe numele in "Post de dezinformare". Sau, mai simplu : "Facem traduceri".