Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

"Biet trădător de ţară şi de neam,
Ascultă ce mi-i dat să-ţi prohodesc,
Vom fi din nou, aşa precum eram
Se va-mplini destinul Românesc."

Adrian Păunescu

Bookmark and Share

joi, 28 mai 2009

Raspuns unui articol

Domnisoara Eva Iova, romanca din Jula, Ungaria, publica in "Necenzurat" un articol intitulat "De ce îi urâm pe românii din România?"

Stimata Eva Iova, 

Fiecare roman isi alege singur drumul conform dorintelor si posibilitatilor. Citesc cu oarecare mila "of"-ul si simt nevoia sa iti deslusesc cateva lucruri, chiar daca, de data asta, nu au sa iti convina dumitale.  

De ani de zile, de cand ma stiu eu, a existat o raca intre unguri si romani. Categoriseste-o dumneata cum vrei  - Ardeal, mandrie nationala, mandrie teritoriala, mancare mai buna. Nu cred ca e cazul sa deschidem aici lista de cuvinte peiorative existente in limba maghiara la adresa romanilor si nici invers.

Nici nu are sens sa ne ocupam de problemele istorice teritoriale, "da Ardealu', na-ti Ardealu", ba e-al meu, ba e-al tau. N-au ajuns altii mai destepti la o concluzie, nu vad de ce-am ajunge noi in doua vorbe. 

Dar mi s-a umplut gura de calti si urechile cu smoala citind aberatii. Afirmi ca guvernul roman nu are grija de 'mneta? Pai esti in Ungaria! Guvernul roman nu e in  stare sa aiba grija de maturatorul roman din fata Senatului sau de moldoveanul din Chisinau, ai vrea tratament special? Sute de mii de romani cu sau fara pregatire, cu sau fara ani de educatie au ales calea pribegiei tocmai datorita miserupismului guvernului roman. Spui cu atata patos ca te simti abandonata...Stimabila domnisoara, asta e destinul celor care isi parasesc tara. Se simt abandonati si ai nimanui si romanul cu atat mai mult cu cat ii bate doina in suflet. 
 
In continuare aberezi!

Nu inteleg de unde pana unde pierderea traditiilor romanesti? Unde iti tii traditia, pe vreo ulita, de toata lumea calca peste ea si o prafuieste? Daca iti dispare traditia, domnisoara, inseamna ca atatia bani dai pe ea, atat de mult te intereseaza sa o pastrezi. Nu te pune nimeni sa uiti poeziile lui Eminescu indiferent in ce colt al lumii te-ai afla si poti fredona "Tatal Nostru" in romaneste sub un bolovan, nu iti trebuie o cladire speciala pentru asta. Si mai esti si la doi pasi de "Tara Muma", daca tii neaparat sa auzi o rugaciune in neaos grai romanesc, ai biserici romanesti la doua ore distanta. 

La gradinitele romanesti din  Ungaria copiii recita "Talpra Magyar" sau " Az A Szep" si te deranjeaza ? Pai a cui vina e, Gurita? Cine-i invata ce sa recite? Ca ma indoiesc ca vine Saguna sau Avram Iancu.  Cine e ala care ii invata sa spuna Jó reggelt in loc de Buna dimineata? Daca esti in Ungaria, inveti ungureste. In America inveti engleza americana. In Romania limba ROMANA.  Asa-s scolile. Asa-s tarile. Astea-s culturile. Te adaptezi sau mori. Sau te duci acasa.  

Mai spui ca ii urasti pe Romani pentru ca au sa vina sa iti ia slujbele? Mai degraba au sa vina  sa iti ia slujbele, "deschide urechea bine, sa vedem, ghicesti au ba"? Chinezii!  Putini valahi au sa aleaga drumul pribegiei pe teritoriu maghiar tocmai datorita "tratamentului special" pe care l-ar primi acolo. 

Domnisoara, nu poti sa stai cu dorsalu' in doua luntri, sa ma ierti, daca iti mai amintesti de proverbul asta romanesc, dar daca nu, am sa incerc sa ti-l traduc in maghiara. 
Nu poti sa stai in tarisoara pe care ai ales-o si sa te bati in piept cum ca ai complexe de inferioritate. Am batut ani de zile partile de vest ale tarii, am prieteni maghiari, dar trebuie sa recunosc ca, intr-un punct al vietii mele, m-au deranjat satele de langa granita cu Ungaria, regiunea Timisoara, Oradea, Satu Mare, sate intregi cu romani (cu numele) care nu stiu sa vorbeasca romaneste! Cum vine asta? Ce fel de complexe ar trebui sa aiba romanii, in tara LOR? Cum ar putea trai un roman in Ungaria fara sa vorbeasca ungureste? 

Guvernul Ungar ar trebui sa deschida urechea la complexele dumitale, Guvernul Roman ar fi trebuit sa nu faca atatea concesii UDMR fara a primi lucruri similare in schimbul celor oferite - limba maghiara in invatamant, justitie, administratie locala, segregarea institutiilor de invatamant? Vorba lui Santini, "Imbecilii care ne guverneaza". 

Si-mi amintesc: 

"Nu intreba ce poate face tara ta pentru tine, ci ceea ce poti face tu pentru tara ta". 
John F. Kennedy.