Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

"Biet trădător de ţară şi de neam,
Ascultă ce mi-i dat să-ţi prohodesc,
Vom fi din nou, aşa precum eram
Se va-mplini destinul Românesc."

Adrian Păunescu

Bookmark and Share

luni, 11 mai 2009

Probleme VITALE

Hai sa ne intelegem de la inceput. Sunt un tip care a trecut prin destul de multe de la o varsta frageda si pot sa spun ca am o oarecare experienta a vietii - data de bancile scolii, de bancile facultatii, de bancile din parc, de dansat "fox" in discoteci pe piesele lui "Fancy" si "Joy" si asa mai departe. Deci, undeva, intr-un coltisor indepartat si intunecat al craniului meu mai exista o bucatica de creier care incearca din rasputeri sa isi faca datoria de la prima raza de soare si pana...ati inteles ideea.

Una din placerile de dimineata e sa iau la frunzarit eterul si sa vad daca mai am o sansa sa fiu viu in ziua care incepe. Adica - simt asta numai eu? - problemele lumii si ale timpului in care traim par sa se inmulteasca pe zi ce trece. Si nu neaparat toate mi se par normale. Ok, razboiul. Asta e anormal prin definitie, incerc cateodata sa ma conving ca nu suntem musuroaie de furnici manate de instinct dar se pare ca...Asa ca de dimineata verific - Coreea de Nord nu s-a suparat rau de tot, daca rusii sunt tot acolo unde ii stiu, la un hardau de vodca, americanii se autoconving ca inca sunt in cautare de teroristi - care se transforma acum, incet, in cautare de pirati nigerieni, ca, deh - Obama a afirmat ca scoate trupele din Iraq pana in 2010. Daca se termina razboiul din Iraq, americanii au nevoie de un alt razboi ca sa isi poata suporta industria producatoare de armament. Oportunitatea? Infricosatorii pirati nigerieni, care imi amintesc cu duiosie de haiducii lui Pintea, cu mica deosebire ca negrisorii astia au automate in loc de flinte si oaresceva barci sub fund.
Stai, ia-o incet, stiu ca deja ai comentarii, dar le poti lasa dupa ce termini de citit. Normal ca "cineva" trebuie sa ia atitudine impotriva piratilor. Ce naiba! Incepe sa se puna pe picioare o coalitie internationala, dar pana atunci americanii nu au sa stea degeaba. Noua arma impotriva "teroristilor" marii este USS Freedom.


USS Freedom nu-i o barcuta de hartie. E un vas high-tech si unul dintre cele mai rapide vase al Marinei americane. Unii ii spun "Corvette", pentru ca atinge viteze de pana la 45mph (72 km/h).

Cam aici au inceput sa fie "mutati" banii industriei americane, se pare. Ei, acu' daca musai sa se iasa din Iraq, sa se iasa! Dar sa stim si noi! Ca oricum sunt atat de multe lucruri pe care e imposibil sa ni le imaginam - cu atat mai putin sa le credem. America e in recesiune, aud asta de o gramada de vreme. Practic, tot globul e in recesiune. Si asta o aud de ceva vreme. Dar sunt niste chestii care ma pocnesc dureros pe sinapse. Facem abstractie de asigurarea medicala a americanilor care - platita luna de luna, te poate aduce la sume fabuloase care oricum n-au sa acopere cheltuielile de scoatere ale unei masele (exagerez, dar e pe-aproape). In timpul in care un escroc trage o teapa de milioane de dolari asigurarilor medicale si pe urma are protectia FBI pentru ca marturiseste...(!), o femeie din Florida pastreaza trupul mamei decedate in casa pentru a putea incasa $200.000 in asigurari medicale...errrr...post-mortem, ei bine, in tot acest timp - fiti foooooooaaaaaaaarte atenti...pe durata a 6 ani, 9 pacienti - aceiasi 9 pacienti, 8 din Austin, Texas si unul din Luling, Texas - au facut aproape 2700 "vizite" la spital, la Urgenta. Mai precis, 2678 de internari la Urgenta in 6 ani pentru 9 oameni. Asta inseamna cam 50 de internari pe an pe cap de om. Daca pui la socoteala cam $1000 de dolari per vizita, uite cum s-au dus aproape 3 milioane de dolari!

Dar ce conteaza, sunt niste treburi atat de minore care palesc fata in fata cu stiinta. Vorbeam la inceput de razboaie, de saracie si recesiune, am trecut pe la escrocherii la drumul mare - sau la ulita - etcetcetc. Subiecte sunt destule. Ceea ce ma mira este ca, atunci cand ar fi atat de multe de facut pentru Terra asta pe care ne-am aciuiat si pe care, mai nou, nu stim ce sa facem si cum s-o distrugem, savantii - dupa ce proiectul "Black Hole" de sub Elvetia si Franta a fost trecut sub tacere de nu se mai stie daca nu cumva proiectul a si reusit si suntem digerati incet din interior - savantii, spuneam, au muncit din greu niste anisori pe niste fonduri nu tocmai minore ca sa poata afirma cu certitudine ca albinele isi schimba creierul pentru a evita criza de "Mid-Life".

In acest moment capul mi-a explodat, calculatorul scoate scantei si am nevoie de doua milenii departe de lume.