Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

"Biet trădător de ţară şi de neam,
Ascultă ce mi-i dat să-ţi prohodesc,
Vom fi din nou, aşa precum eram
Se va-mplini destinul Românesc."

Adrian Păunescu

Bookmark and Share

marți, 26 mai 2009

KAKALARYY

Am primit deunazi un e-mail prin care eram invitat sa citesc o scrisoare deschisa "Cocalarilor". Scrisoarea e semnata Mihai Bendeac. O puteti vedea AICI

 Eu, unul, nu vad sensul unei asemenea scrisori si am sa explic de ce si cum.

 Dar dati-mi voie sa ma ocup oleaca de acest "cocalar". Cocalarul e o primata nobila, s-avem pardon. La fel ca in orice evolutie, si cocalarului ii lipseste "veriga" de legatura. Stie toata lumea ca o fiinta umana normala a incercat si incearca sa evolueze, de la Homo Ergaster la Homo Sapiens. Veriga ce ii lipseste insa cocalarului e tocmai cea din varf - Homo Sapiens. Trebuie sa intelegem ca nu e vina cocalarului - pur si simplu evolutia lui s-a blocat la Neanderthalensis. 

Si nici nu e o chiar atat de mare problema. Cocalarul si-a insusit notiunile de baza ale existentei. Stie ce e aceea roata, foc, troc. De aceea e musai sa-l situam deasupra lui Homo Ergaster. Umbla uneori in doua picioare, are un apetit sexual sanatos deci a trecut de stadiul Homo Erectus. Ii plac florile - asta se poate baga usor de seama si e un lucru bun! De aici deducem ca dragul cocalar aproape a ajuns si la stadiul Homo Floresiensis. Un sigur amanunt - problema lui Floresiensis e ca avea cel mai nedezvoltat creier pe scala "Homo". Dar a trait, da? 

Cocalarul a invatat sa foloseasca unelte, dar - datorita, cum spuneam, dimensiunii creierului, are memorie scurta. 

Pe masculul cocalar, asta il duce, vizibil si conform legii evolutiei, la atrofierea unuia dintre membrele superioare. Folosind foarte des in miscari de frictiune doar unul din membrele superioare in contact cu membrul inferior mijlociu, exista cocalari masculi cu dreapta, respectiv stanga atrofiata. Trebuie facuta o paranteza aici, exista cocalari masculi - raritati, dar exista! - care folosesc ambele membre superioare in stimularea prin frictionare a membrului mijlociu inferior. Asta insa duce la o extenuare rapida si prin urmare disparitia subita a acestui gen. Tot datorita memoriei scurte si a timpului foarte limitat de uzaj al uneltelor, cocalarul - indiferent de sex - retine doar anumite actiuni si expresii, aceasta ducand la un limbaj limitat, insotit mereu de gesticulari. Exemple: 

"Bling, Armani, BMW, Ciocane, Sucar, Manea, Ciocate, Bluji, Manea, Adidas, celular, bani, Manea,  pistol, lant, pitbull, opa dillele lalaia lalai la, japka, dolarei, jaga, ninja" As fi vrut sa inchei cu "etc", dar lista nu e atat de lunga incat sa merite un "etc" la final. 

Cocalarul are probleme de suflet (Auuuuuuuuuuuu, inima meaaaaaaaaaaa), mai putin de existenta. Aceasta teorie se numeste "Dolce Far niente" si il influenteaza pozitiv pe cocalar, dandu-i timpul necesar de a se ocupa in mod frecvent de aspectul exterior si despaduchere. Din pacate cocalarul vorbeste foarte putin limba romana - doar cuvinte vitale (apa, glojdeala, fasole/pasula, cartofi, curechi - vezi mai sus) si aproape deloc limbi straine. De aceea, insistenta unor organizatii internationale de a pune semne in limba germana in locurile de adapat si curatat ale cocalarilor mi se pare neavenita. Nici unul nu ar intelege "Eine Laus Dein Tod". 

Cocalarii umbla in cirezi.

Cocalarul are simtul auzului foarte dezvoltat si receptiv. Nervii optici de asemenea, dand aspectului exterior o forma inconfundabila, cu urechi supradezvoltate si ochi iesiti din orbite. Majoritatea cocalarilor aud doar sunete de o frecventa relativ joasa datorita cantecelor de trib pe care le compun si le asculta intre ei. Nu sunt obisnuiti cu frecvente inalte si asta e un lucru demn de retinut in cazul in care, in padure sau la munte, intalniti o cireada de cocalari. Este bine sa aveti la dispozitie ceva care sa produca sunete inalte - opereta, opera (evitati basii si baritonii) ii va goni de indata.  


Pentru a-si proteja creierul, cocalarul are o grija deosebita de podoaba capilara, incercand sa o acopere bine de tot cu creme si geluri. In acest fel, parul este bine lipit de partea superioara a craniului, nelasand caldura sa se risipeasca si contribuind la circulatia aerului in interior. Fara aceste creme, creierul cocalarului risca sa se supraincalzeasca in timp record. 

Sa revenim insa. De ce nu e potrivita scrisoarea lui Mihai Bendeac? 

1. E SCRISA. E drept ca majoritatea cocalarilor recunosc si reproduc litere, cuvinte si propozitii (nu mergem pana la fraze) dar nu reusesc sa citeasca si sa scrie in limbajul de zi cu zi. Este foarte greu pentru un cocalar sa varieze vocalele (exemplu, folosirea vocalei A dupa vocala O ii poate da un atac de cord). Totodata, cocalarul nu reuseste sa inteleaga vocala I si o va inlocui in mod frecvent cu Y (exemplu, Andrey, Myhay, Marya, Puy Myc etc). Cocalarul foloseste consoana H in locuri diferite de cele normale si inlocuieste in mod frecvent consoana C cu K (exemple, kred, deokeat, klasa, kel). 

2. E SCRISA in limbaj evoluat de Homo Sapiens, necontinand elemente importante ale limbajului cocalar necesar (vezi mai sus). 

Nu am pretentia sa reusesc sa scriu o scrisoare destinata triburilor de cocalari pentru ca nu am studii in acest sens. Sunt convins ca vor aparea in curand dictionare, atat de importante in stabilirea comunicarii cu aceasta rasa. Totusi, pentru ca as vrea sa ii conving pe cocalari de totala mea afectiune si prietenie, am sa incerc sa incropesc o propozitie pentru ei si am sa inchei totodata cu unul din cantecele lor de trib (doar exemplu). 

Kakalarule (schimbat aici O in A - vezi mai sus explicatia)
 Ya Blyngu' , BMWu' , Maneaua shi pleaka draku'!