Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

"Biet trădător de ţară şi de neam,
Ascultă ce mi-i dat să-ţi prohodesc,
Vom fi din nou, aşa precum eram
Se va-mplini destinul Românesc."

Adrian Păunescu

Bookmark and Share

sâmbătă, 21 martie 2009

Infernul Reclamelor Americane

Sa vezi, sa auzi si sa nu crezi. Inteleg grija pentru sanatate - Americanii sunt cea mai obsedata natiune vis-a-vis de sanatatea lor, si asta nu e un lucru rau. Ca de aici incep sa derive mii si mii de alte mici - si enervante - probleme, e partea a doua. Si cea mai importanta.

Sa luam de pilda laptele care se vinde in magazinele normale americane. lapte cu grasime redusa (1% grasime, 2% grasime, 3% grasime) , half & half, lapte standard (care numai standard nu e, pentru ca e un amestec de lapte de bivolita si lapte din care s-a scos smantana sau alte depuneri - skimmed milk), lapte "whole" - care musai trebuie sa contina 3.25% grasime DAR care e indicat numai pentru sugari si copii pana la 2 ani, skimmed milk (denumit si non-fat) - laptele din care s-a scos cata grasime se poate, lapte fara lactoza...si pe urma intram in categoria lapte de soia etc. O nebunie si daca nu e destula bataie de cap, atunci uite motivele pentru una serioasa.

Un alt exemplu serios vis-a-vis de grija de sanatate - nu ai sa vezi pe vreun post american TV vreo reclama la tigari. Nu, nici una, nici de samanta. Asta pentru ca au fost interzise din 1971. Totul tine de un acut sens de parsivitate comerciala. Totul e bun pana apare cineva cu bani mai multi si cu interese mai puternice. Cum e posibil ca acum 50-60 de ani sa vezi in reclamele pentru tigari cat de bune sunt? O sa mi se dea raspunsul ca am avansat tehnologic, ca am aflat cate chimicale sunt in tigari mai nou samd. Ete na. Sunt convins ca orice producator stia foarte bine cat de daunatoare sunt tigarile, ca sunt carcinogene, ca, in general dauneaza sanatatii. Da, dar era OK acum 50 de ani sa te uiti la Fred si Barney si sa ii vezi ca fumeaza.Bun, deci tigarile sunt nocive. Stim asta, pentru ca ni se spune in fiecare clipa si pentru ca scrie negru pe alb pe pachet. Deci, de fiecare data cand tragi o tigara, mai bati un cui la cosciug.
Dar sa vezi minune (si uite cum ies la iveala interesele financiare).

O companie chinezeasca a inventat o asa-zisa tigara electronica. Produsul se numeste e-cigarette si poti sa vezi informatii suplimentare aici. Departamentul de sanatate al US a sarit in sus. "Nu e safe! Continutul nu e aprobat spre vanzare! Nu stim cat de nocive sunt!".

Deci o tigara normala contine aproximativ 4000 de agenti chimici, peste 60 de substante carcinogene, monoxid de carbon, arsenic, benzen, metanol, acetilena, plumb, etc. Dar sunt permise pe piata Americana, nu?

E-cigarette contine propylene glycol - care e un gaz, apa cu aroma de tutun. Poti sa pui cele doua grupe de chimicale in balanta? Eeeee, dar daca lumea incepe sa fumeze tigara electronica daunatoare si lasa naibii tigarile normale, care creeaza dependenta? Si uite cum Departamentul Sanatatii pare sa aiba un interes in obiectul cu care se otraveste americanul.

Dar ceea ce e cel mai interesant e influxul de medicamente si companii de medicamente prezente pe piata americana. Companii care se bat cap in cap sa isi vanda produsele. Un medicament care m-a facut mai nou sa ma crucesc se numeste "Enbrel". E un medicament care isi propune sa te scape de psioriazis. Psioriazis e o boala de piele, "afectiune cutanata cronica, cu evolutie de lunga durata, caracterizata prin aparitia unor placi rosii (eritematoase), proeminente, bine delimitate, acoperite de scuame groase („coji”), albe-sidefii, usor detasabile." Mai multe detalii aici. Absolut, nici o boala nu e de luat in deradere si cu atat mai putin o boala de piele.

Sa revenim deci - "Enbrel" vindeca o boala de piele. Te uiti la reclama si rasufli usurat, "Au inventat ceva si pentru mine, am scapat de boala asta de piele pe care o duceam de ani de zile". Pe urma insa vine sfarsitul reclamei unde ti se dau informatii despre ce S-AR PUTEA sa se mai intample daca iei medicamentul.

Scapi de boala de piele dar...exista marea sansa sa te infectezi. Website-ul lor spune clar:
"Infectii serioase incluzand tuberculoza si infectii ale intreg corpului pricinuite de virusi, bacterii sau ciuperci. Cativa pacienti cu diabet s-au infectat in urma luarii acestui medicament. Cativa pacienti au...murit".

Spun "cativa" pentru ca site-ul, normal, nu da numere, spune "some".


N-am terminat!

"Probleme de sanatate legate de sistemul nervos, scleroza, inflamarea nervilor optici si RARE probleme de sanatate legate de sange (unele fatale)".

Tot n-am terminat!

"Unele cazuri de cancer".

Ma gandesc ca asta e intr-adevar cea mai usoara modalitate de a scapa de Psioriazis. Iei medicamente si dai in cancer. Problema rezolvata.

Poti sa vezi spotul publicitar aici si website-ul aici daca cumva...te intereseaza sa scapi de psioriazis.